Halloween Costume ideas 2015

Τσουχούρ Καισάρειας

Τσουχούρ Καισάρειας
Σε απόσταση 50 περίπου χλμ. ΒΑ της Καισάρειας, μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή της κοιλάδας Κιλισέ Κιόι, βρίσκεται το χωριό Τσουχούρ, η αρχαία Σάριχα. Όλος ο τόπος είναι διάσπαρτος από μνημεία παλαιότερων εποχών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κάστρο Zihra, όπως το ονομάζουν σήμερα οι Τούρκοι. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ήταν το Χαρσιανό κάστρο, που έδωσε το όνομά του στο «Χαρσιανό Θέμα».
Ο συγγραφέας του Βίου Μιχαήλ Μαλεΐνου το αναφέρει ως «…έρυμμα…ανεπιχείρητον και βαρβαρικαίς εφόδοις δυσπρόσιτον, αφ’ εαυτού τη χώρα πάση μεταδεδωκός του ονόματος, την παλαιάν κλήσιν εναποσβέσαι φιλονικούν: της γαρ Καππαδοκών μοίρας καθέστηκεν ως πάσι δήλον και γνώριμον…». Οι Friedrich Hild και Marcell Restle αναφέρουν ότι η πόλη Σάριχα της Καππαδοκίας καταλήφθηκε στα παλαιοβυζαντινά χρόνια. Στα χρόνια του Λέοντα του 6ου εμφανίζεται ως επισκοπή. Το 904, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς, υπήρχε στη Σάριχα το φημισμένο για τα θαύματά του μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, όπου φυλάσσονταν, μέσα σε χρυσό σταυρό, κομμάτι του Τιμίου Ξύλου. Το μοναστήρι αυτό λεηλατήθηκε το 1148 από τους Τούρκους. Στο λόφο Kiliseköy του Τσουχούρ, όπως επίσης στο Karakisle υπήρχαν μοναστήρια, ανάμεσα στα οποία και το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.
Ο Ercan Alimci αναφέρει ότι παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις των Σελτζούκων και των άλλων μουσουλμάνων κατά της περιοχής αυτής, δεν κατόρθωσαν να την κατακτήσουν παρά μόνο γύρω στον 14ο αιώνα. Μετά την επικράτησή τους ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν ορισμένες μουσουλμανικές οικογένειες στο ελληνικό αυτό χωριό κι έχτισαν δικό τους τζαμί. Τα χρόνια εκείνα, οι χριστιανοί του κάστρου γκρέμισαν την παλιά εκκλησία τους κι έχτισαν στη θέση της, πάνω από μια σπηλιά, καινούργια εκκλησία. Σε έγγραφα του 1500 μ.Χ., το Τσουχούρ αναφέρεται ως «Sirfe».
Πολλοί Ρωμιοί του Τσοχούρ έφυγαν από το χωριό τους στις αρχές του 19ου αιώνα και αποίκησαν το Ρουμ Καβάκ.
Το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου

Με την απογραφή του 1831, υπήρχαν 205 μουσουλμάνοι και 130 χριστιανοί άνδρες. Στο χωριό αυτό Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν μονιασμένοι και συναδελφωμένοι. Το 1899 έμεναν 600 τουρκόφωνοι Έλληνες μαζί με Αρμένιους και Τούρκους. Με βάση τους πίνακες των Ελλήνων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1924, οι Έλληνες του Τσουχούρ το 1924 ήσαν 150 οικογένειες με 589 άτομα.
Οι Έλληνες Τσουχουριώτες, που είχαν όλοι τους πολλά στρέμματα με γόνιμα χωράφια, ασχολιόντουσαν βασικά με τη γεωργία. Καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, λιναρόσπορο, φακές, ρεβίθια και πολλά αμπέλια, από τα οποία έβγαζαν πεντανόστιμο πετιμέζι και πολύ καλό κρασί: «Φάγαμε σταφύλια από τα αμπέλια τους και ήπιαμε κρασί από το κρασί τους, μονιασμένοι Έλληνες και Τούρκοι». Αυτά μας έλεγαν πριν λίγα χρόνια οι σημερινοί Τούρκοι κάτοικοι που ζουν στο Τσουχούρ (Οζβατάν). Πολλοί ασχολούνταν επίσης με τις οικοδομικές εργασίες ή ακόμα και ως μεταλλωρύχοι. Στο Τσοχούρ υπήρχαν περίπου 15 πολλοί υδρόμυλοι, οι οποίοι κινούνταν με τη δύναμη της ροής του παραπόταμου του Άλυ ποταμού που κυλάει στην κοιλάδα. Υπήρχαν επίσης και δύο ελαιοτριβεία˙ ένα πάνω από τη σπηλιά, κοντά στη μεγάλη εκκλησία και ένα στα νότια του χωριού, στα οποία παρήγαγαν λάδι από μπεζίρι. Στην τοποθεσία «Κιερέτσιρε» είχαν ασβεστοκάμινους όπου παρήγαγαν σημαντικές ποσότητες ασβέστη. Επίσης πολλοί Έλληνες του χωριού αυτού μετανάστευαν στη Σμύρνη και άλλες περιοχές για «να βρουν την τύχη τους».
Στο σχολείο του χωριού, τα τελευταία χρόνια πριν από την ανταλλαγή, μάθαιναν γράμματα περίπου 70 Έλληνες μαθητές.
Πανόραμα απο το Τσουχούρ
Οι θεοσεβείς Ρωμιοί του Τσουχούρ είχαν δύο εκκλησίες. Τη μεγάλη εκκλησία του αγίου Νικολάου, με το πανέμορφο καμπαναριό, που χτίστηκε το 1834, και τη μικρή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που χτίστηκε το 1910. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, εφημέριος στη μεγάλη εκκλησία ήταν ο παπα-Λάζαρος Κουμρούογλου, ενώ στη μικρή εκκλησία ήταν εφημέριος ο παπα-Βασίλης Σουτόγλου. Ο παπα-Λάζαρος ήταν πρωτοπόρος ιερέας και βοήθησε πολύ το χωριό του με δημιουργία σημαντικών έργων, όπως γεφυριών, πηγαδιών και βρυσών. Ο παπα-Βασίλης είχε σπουδάσει στην ιερατική σχολή του Ζιντζίντερε. Ήταν γιατρός και βοηθούσε, δίχως διακρίσεις πίστεως, όλους τους κατοίκους του Τσουχούρ και της γύρω περιοχής.
Χαρτης της Καππαδοκιας
Στο χωριό αυτό συνέβαινε και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεγονός σε ότι αφορά τα θέματα πίστεως. Όταν έκαναν λειτουργία οι χριστιανοί ιερείς στις εκκλησίες τους, πήγαιναν πολλές φορές και την παρακολουθούσαν χοτζάδες. Το ίδιο έκαναν και οι παπάδες των ορθοδόξων, οι οποίοι πήγαιναν και αυτοί και παρακολουθούσαν τη λατρεία των μουσουλμάνων στα τζαμιά τους. Με αυτές τις συμπεριφορές τους οι ταγοί και των δύο θρησκειών έφερναν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς σε μια ειρηνική και φιλική συγκατοίκηση. Μάλιστα, επειδή ο άγιος Νικόλαος θεράπευε τους αλαφροΐσκιωτους και τους τρελούς, φέρνανε στην εκκλησία του αγίου Νικολάου και οι μουσουλμάνοι τα άτομά τους που είχαν τέτοια προβλήματα, τα οποία με το διάβασμα του παπά και τη βοήθεια του αγίου γίνονταν καλά.
Εκκλησιαστικά οι Ρωμιοί του Τσουχούρ ανήκαν στη μητρόπολη Καισαρείας.
Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Τσουχουριώτες έφυγαν σε δύο ημερομηνίες. Το Μάρτιο του 1924 και το Σεπτέμβριο του 1924. Όπως σε όλα τα μεικτά χωριά, έτσι και σε αυτό ο αποχωρισμός αυτών που έφευγαν από αυτούς που έμεναν, ιδιαίτερα εκείνων που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους άλλους συμπατριώτες τους στο μεγάλο ξεριζωμό, ήταν δραματικός. Στη θέση των Ελλήνων πήγαν κι εγκαταστάθηκαν μουσουλμάνοι από τη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι του Τσοχούρ πήγαν κι εγκαταστάθηκαν στο Καππαδοκικό Καρδίτσας, στη Θηριόπετρα Αριδαίας και ορισμένοι στο Βόλο.


Ανταμωμα - Τσουχουρ Καππαδοκικό-Οσβατάν(Τσουχούρ)! Προσκύνημα στην πατρίδα ! Αντάμωμα ενός 100 ετών Τούρκου Τσουχουριώτη και της (Καλλιοπη Αλιβανογλου )εγγονής ενός ανταλλάξιμου πρόσφυγα, μετά από 8ο χρόνια στο σημερινό Οσβατάν Καισαρείας το 2001! Πανόραμα από το Τσουχούρ
ΠΗΓΗagiotokos-kappadokia.gr

MKRdezign

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget